''hidup tu sebijik macam MULUT..bila orang tu RAJIN gosok gigi, so mulut dia wangi..kalau PEMALAS, busuk la..takkan wangi kott...''

Monday, February 28, 2011

kaitan MENGUAP, BERSIN, AIR LIUR BASI dengan SOLAT..

assalamualaikum pade para readers..
kalau ade la kan..huhu..
ok arini terasa cam nak bentangkan sesuatu yang nak aku bentangkan..
hahaha...jgan jadi sengal abil..ALLAH dah bagi kewarasan tu, sila praktikkan dengan betul..ngaa~~


okayy...kite mulekan diskusi ni dengan sepotong hadis..


“Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan benci terhadap menguap. Maka apabila ia bersin, hendaklah ia memuji Allah (dengan mengucapkan ‘Alhamdullillah’). Dan merupakan kewajiban bagi setiap muslim yang mendengarnya untuk mendoakannya. Adapun menguap, maka ia berasal dari setan. Hendaklah setiap muslim berusaha untuk menahannya sebisa mungkin, dan apabila mengeluarkan suara ‘ha’, maka saat itu setan menertawakannya.” (HR Bukhari)


point dalam hadis ni...
-ALLAH suke orang yg BERSIN... hatttchemm!! Alhamdulillah..hoho
-ALLAH benci orang yg MENGUAP a.k.a  SANGAPP!! sile say astaghfirullah lepas tu ok.. 
-MENGUAP dari setan nates..
-jangan kluarkan bunyik tyme sangap...


yang menjadi persoalan nye dewasa ini..
apakah hukum menguap atau bersin tyme solat??
okeh..aku nak bagitau awal2..
aku bukan lah para jemaah ulamak yang bley bincang tentukan hukum hakam..
aku juz nak bagi OPINION dlam subjek ini..


menurut beberapa sumber yang aku kaji..
bende alah nih tak mndatangkan BATAL kepada solat..
and tak terkandung dalam PERKARA2 MEMBATALKAN SOLAT dalam buku teks tingkatan satu yang pernah aku khatam dulu..hoho
cuma pade pendapat aku..SANGAPP ini tak manis terjadi tyme solat..
SOLAT adelah sgat2 penting yoor...
sebab solat menghubungkan kita pade ALLAH...
ALLAH pulak adelah TUHAN SEKALIAN ALAM..
so memang tak BERADAB lah kalau kita sebagai hamba ni pergi duk MENGUAP kuat2 dalam solat..aishh....memang tak patott...


mengambil contoh kehidupan seharian..


peristiwa : HARI TEMUDUGA PEKERJAAN
keadaan :  BERHADAPAN DENGAN BOS BESAR.


kalu kite letak diri kita dlam situasi diatas,
kite mesti cakap dengan sangat polite kan dengan orang2 BESAR tu..
cakap pon cover2 mulut takut menyembur air liuq..
muke pun cover cun plus macho2 skit..
baju pakai mestilah sgat TIDAK GHONYOK dan KEMAS..
kite sesuai MENGUAP ke tyme ni??
tak kan??kan??
cube tibe2 kite sangapp...mesti para2 BOS macam tak yakin nak amik keje...
macam tak berminat jek..SENTAP hati pon ade jgak ann..


macam tu jugak aku relate kan perihal MENGUAP nih dalam solat..
even tak membatalkan solat, tapi nmpak cam aku kurang ajar sgat mguap time solat..
rase cam tak patot gile lah..
sebab aku takut ALLAH akan reject ibadah aku sbgaimana BOS tu senang2 reject calon2 pekerja yang suke dok menguap tyme interview..


kalau nak termenguap sangat..lagi2 tyme solat SUBUH yang teramat dingin menikam kalbu tuh..
kite kene cover ..jgan sampai terkeluar bunyik..kene tutup mulut ngan tangan...
tapi care aku adelah tahan jek..sampai air mate nak meleleh kluar..sbab tahan SANGAP..
hahaha...slalu seh aku menangis tyme solat subuh..TAHAJUD lagi tak yah cite..hoho..




masuk bab bersin plak...bersin nih ALLAH suke..
sebab kite bebas kan penyakit dalam badan..
makanya, klau bersin, kite kene sebut ALHAMDULILLAH..
even dalam SOLAT.. :)


adab2 pasal bersin plak...
1. Merendahkan suara dan menutup mulut serta wajah saat bersin
2. Tidak memalingkan leher ke kiri atau ke kanan ketika bersin
3. Mengeraskan bacaan hamdalah meskipun sedang solat wajib
4.  mendoakan seserang yang bersin..ucap..YARHAMUKALLAH..
5.Jawab setelah mendengar orang yang bertasymit
Mengucapkan “Yahdiikumullaah wa yuslihu baalakum (semoga Allah memberi hidayah dan memperbaiki keadaan kalian).




slrrppp.....air liuq basi sapo nih??
cehh buat tak tau plak dok??
peta kat bantal kalah peta TANAH BESAR CHINA pon masih tak ngaku tidur meleleh air liuq..hahaha
pasal air liuq nye cite nih..
ustaz aku penah cakap yang air liuq basi nih haram dibawak dalam solat..
oleh itu ustaz aku telah mnegaskan murid2 nya supaya menukar baju sebaiknya mandi sbelum mnunaikan solat subuh..sebab katenye air liur basi adelah najis..
tapi ade segelintir ustaz cakap tak..aku pon duk konpius mane satu yang betul..
tapi sebgai langkah berjaga2, aku akan salin baju dan gosok gigi plus cuci muke guna pencerah ALAISYAH sbelum smayang subuh..so, kalau hukum air liuq basi tuh HARAM adelah betul..
maknenye aku TERLEPAS...kan?? huhu...


so pade aku..aku pilih jalan yang aku rase tak rugi aku buat..
dan itu saja tuk harini..sekian dari abil.. :)

5 comments:

N@ZRI said...

interesting information...

air liur basi tu...kita patut bersihkan..sebab tu kita diharuskan bersugi...

update la cite2 lain lagi...kisah2 para sahabat rasulullah ke..cite mengenai datangnya malaikat izrail..

pe2 pun i like this information...

thanks

N@ZRI said...

good information...

but air liur tu kena la bersihkan ok b4 kita solat or wat sesuatu...even nak makan pon mesti kita g bersugi kan...
dalam islam pun diharuskan bersugi...

so thanks

share la cite2 lain lagi

~ abil CUMA ~ said...

yep...thanks nazri..
insyaALLAH akan di update cite lain.. :)

SyAE SyEa said...

thnks abil..sgt mnarik :)
jmpt2 sggh blog aq yee ^^

~ abil CUMA ~ said...

ok..aku nak sggah la nih..hahaha