''hidup tu sebijik macam MULUT..bila orang tu RAJIN gosok gigi, so mulut dia wangi..kalau PEMALAS, busuk la..takkan wangi kott...''

Monday, February 28, 2011

abil CUMA tak sebaik KAK ABIL..

assalamualaikum..
tetibe pagi nie rase cam nak tulis sesuatu jek..
sesuatu yang aku rase aku berat ringan2 nak tulis..
terlintas nye aku buat entry nie sebab nak diceritakan malam tadi,
ade seorang HAMBA ALLAH telah menghantar mesej melalui FACEBOOK ..
dia telah menghantar satu pesanan iaitu 

*SUPAYA SAYE MENJADI PEREMPUAN TERBAIK PADA SEMUA MATA YANG MELIHAT..


terima kasih sgat2 bagi anda yang mmberi nasihat nie..
saya sangat menghargainya.. :)

abil sebenarnya sedar yang abil bukanlah wanita solehah yang dapat dijadikan teladan..
abil ada banyak kekurangan..agama pun tak lah tinggi mane..
bercakap tentang agama dalam blog, tapi rupanya minah ni bercinta!!
aiseh..takpe2..
sebab tu entry sblum nie, abil pernah cakap..
abil tidak lah terlalu baik smpai semua perlu dengar dan contohi abil..
abil bukan sebaik kak abil yang pernah junior2 MRSM PONTIAN tgok dahulu..
tapi abil cuba jadi yang terbaik..
semasa menyandang tugas besar mendidik nurani junior2 dan rakan2 senior dulu tuh,
abil ngaku yang abil ikhlas..dan abil cuba menjadi lebih baik..
tetapi mesti ramai pelik sebab dulu abil kat maktab lain..
ni dah kluar lain jadinya..
mesti ade lah yang berbunyi seperti itu..
walaupun tak direct, tapi abill still tau..
terima kasih tau korang..  :)

nak cakap salah, tak cakap pun rase cam salah jek...haha
okeh berbalik pade nasihat yang telah diterima awal pagi buta tadi..
ape yang di maksudkan oleh pengirim tuh adelah tersirat..
dimana abil rase dia ingin menegur saye yang bercinta..
mungkin dye rase tak patot abil bercinta bagai, tapi nak bncang fasal agama plak kat blog..
betul la pandagan dye tu..tapi abil fikir positif..
sebab ape yang abil nak kongsi adelah fasal pandangan abil tentang agama..
dan abil jugak nak berkongsi pade pasangan2 ideal diluar tu,
bagaimana cara yang sopan untuk bercinta..
sebab abil sangat2 geli melihat pasangan lebih2 lagi pasangan melayu muda 
duk jalan berkepit tangan..makan bersuap2..muke pempuan duk melentuk pade bahu laki mintak dimanja..
cium2 depan khalayak...ape jadah nye itu??

aisehhh...abil mengaku sgat geli melihat mereka2 nih..
nak bercinta pun agak2 la kan..
kalau dah sah pegang2 tak pe gak..
nih sijil nikah pun tak ado, nak men cium2 kat KFC..
loye tekak den nak smbung makan..sangat yerr...
pade golongan seperti ini lah klau boleh abil nak bagi tunjuk kaedah2 bercinta yang sesopannye..
walaupun ade kaedah yang lagi sopan dari abil yang kononye mcam nak nunjuk2..
serius tak...ok..

sebab seseorang pernah cakap ngan abil dulu..
kita tak bley nak menghentikan percintaan orang..
kerana cinta itu lumrah..kalau dihalang takut berlaku yang sumbang..
tapi klau dibiar macam tu jek pun takut berlakunya sumbang..
so ape yang kita boleh buat adelah dengan menunjukkan
care2 yang baik dalam bercinta..
contohnye..:
*jangan duk bersentuh2..even tangan sekalipun..sebab dari tangan membawa ke tempat lain..
*pakai senunuh..bukan pakai tak cukup atas..tak cukup bawah..(sebabnya, perkara ini boleh 
mengundang syahwat kepada sang lelaki)
*jangan duk pkai mnyak wangi bagi perempuan..sebab sekali lelaki tergoda, anda berdosa besar,,
*jangan melenggang lengguk kan suara sampai lelaki rase ghair@#..
*biar malu2..sebab malu adelah perisai bagimu..
*jangan berkata2 dengan lantang..tidak manis bagi seorang wanita..
*tidak leka perihal solat tyme kluar bersama2...
*kluar di tempat yang tak mgundang fitnah maksiat..
*bawa rakan lain untuk menemani...

segala contoh yang diberi adelah sesuai untuk si puteri..
sebab kebanyakan lelaki takkan berani buat lebih2 klau si wanita ini menjaga kehormatannya..
tapi kalau perempuan tu sendirik dah lebih2 mulekan dulu..
laki pun jalan je la..tapi kalau laki yg jenis ni, tak ape..
tapi klau dapat lelaki yang main redah jek walau hati gurl tuh tak rela,
korang mintak putus jek la..jangan bazir mase lagi..

jadilah wanita yang dihormati pasangannya..
yang dapat tanamkan nilai murni pade seorang pria..
yang dapat mengingatkan tentang solat..
yang dapat ingatkan mereka supaya mentaati ibu bapa..
yang dapat menanamkan azam mereka supaya yakin untuk mengambil anda sebagai seorang isteri, 
bukan teman sepermainan dewasa..
yang dapat membangkitkan keinginan mereka mengenal ALLAH..
yang dapat melengkapi kelebihan dan kekurangan..

kuatkan lah iman ketika bercinta..
kerana cinta itu selalu digunakan syaitan sebagai senjata mereka 
untuk melihat anak2 adam melakukan ZINA..
jika iman tak kuat, dan dikhuatiri melakukan maksiat,
janganlah bercinta..sebab godaan cinta sangat tinggi..
lihat betapa bnyaknya anak yang tak berdosa lahir tnpa ade keluarga yang sah..

pade adik2 kak abil, perjalanan masih jauh..
kalau adik bercinta untuk same2 belajar nak dapat kputusan SPM yang cemerlang tak ape..
tapi klau adik2 bercinta sampai menyelinap masuk gym ngan pakwe baik henti kan la..
ALLAH maha melihat, walau pun masih tak kantoi ngan BERKAT..
bercintalah sebainya..jangan lupakan cinta pada ALLAH yang utama..









sekian warkah dari abil.. :)

p/s ..*artikel ini adelah untuk pasangan yang dok hangat bercinta..
       bukan untuk yang tak bercinta..bagi yang tak bercinta tuh, tak payah start k..:)
       * ladies, jangan lupe paki stokin ya..kaki anda adelah aurat juga.. :)








2 comments:

SyAE SyEa said...

pki stokin yee.. haha :)
insyaAllh ^^

~ abil CUMA ~ said...

haha..yup syae...